Zdrowie

Zakwas z buraków – dlaczego warto po niego sięgać?

Istnieje co najmniej kilka powodów, dla których warto sięgać po zakwas z buraków. Ten najbardziej popularny dotyczy zapobiegania anemii. Jednak warto go pić, ponieważ ma wiele innych korzyści dla zdrowia organizmu. Dodatkowo nie jest drogi, zwłaszcza jeśli zostanie samodzielnie przygotowany w domu.

Zakwas z buraków – właściwości lecznicze

Zakwas z buraków staje się znowu popularny, bo przecież o jego wspaniałych właściwościach prozdrowotnych wiedziały już nasze babcie i prababcie. Regularne picie stymuluje organizm do produkcji czerwonych krwinek, co z kolei zapobiega anemii. To zdaje się, jest najbardziej popularna informacja dotycząca pozytywów wynikających z picia zakwasu buraczanego. Dużo mniej znane są wzmianki mówiące o tym, że napój dostarcza wielu witamin, głównie z grupy B, pomaga na problemy z wypróżnianiem, a nawet stymuluje krążenie. 

 

Na tym jednak nie koniec zalet zakwasu z buraków. Właściwości obejmują także stymulację układu odpornościowego. Jeden ze składników napoju stanowi kwas mlekowy o działaniu probiotycznym. Poza tym zakwas pozwala utrzymać zgrabną sylwetkę ze względu na właściwości odchudzające. Jest bogaty m.in. w żelazo, wapń, kwas foliowy oraz witaminę C. Napój ten dba o kondycję jelit, a jak wiadomo, ich stan przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu człowieka. 

Zakwas z buraków – ile pić?

Nie tylko dorośli mogą po niego sięgać – również dzieci odczują pozytywne skutki stosowania zakwasu. W ich przypadku to niezwykle ważne, ponieważ w trakcie najwcześniejszych lat kształtuje się układ odpornościowy. Kontakt z dużą grupą rówieśników może skutkować częstymi infekcjami. Warto postępować w myśl zasady: “lepiej zapobiegać, niż leczyć” i zadbać o naturalne stymulowanie odporności. Picie zakwasu buraczanego jest na to świetnym sposobem. Trzeba jednak pamiętać, że stosować można go u maluchów najwcześniej po skończeniu 1. roku życia. Dedykowana porcja wynosi maksymalnie 2 małe łyżeczki. Dorośli mogą wypić więcej, bo nawet pół szklanki dziennie. Jak długo można pić zakwas z buraków? Przez około 2 tygodnie – po tym czasie warto zrobić krótką przerwę.

Domowy czy sklepowy?

Przygotowanie zakwasy w warunkach domowych nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Jeśli jednak nie chcesz się tego podejmować, możesz kupić gotowy produkt w sklepie. Pamiętaj jednak o sprawdzeniu składu. Na ogół można przechowywać go w lodówce przez 3-4 miesiące. Na rynku można znaleźć co najmniej kilka firm zajmujących się produkcją zakwasu z buraków. Rano czy wieczorem – w jakiej porze dnia najlepiej zadziała? Specjaliści zalecają picie napoju od rana, na czczo.

 

Zakwas z buraka to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto regularnie po niego sięgać. To niedrogie „lekarstwo”, które powinno się znajdować w każdym domu, gdzie dbanie o zdrowie jest priorytetem. Posiada też właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, co również stanowi istotne działanie dla ciała. Silny organizm nie choruje tak często, dlatego warto go wspomóc naturalnymi produktami. W ten sposób jeszcze bardziej oddalisz ryzyko infekcji.

 

0 %