Co zrobić z olejem po smażeniu, żeby nie zatkać rur?
W lokalach gastronomicznych każdego dnia powstają litry oleju posmażalniczego. Jest to problematyczny odpad, ponieważ mało kto wie, jak go prawidłowo utylizować. Wiele osób sądzi, że olej po smażeniu można wylać do zlewu, jednak to nieprawda. Co więcej, takie działanie często prowadzi do powstawania zatorów i zatkania rur. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co zrobić z olejem po smażeniu, to koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią artykułu.
Zużyty olej spożywczy – dlaczego nie wolno wylewać go do zlewu?
Smażenie stanowi jedną z najpopularniejszych technik kulinarnych. Wykorzystywana jest w domach oraz na szeroką skalę w lokalach gastronomicznych. Dzięki temu możemy przygotować ulubione potrawy i rozkoszować się ich niezwykłym smakiem. Niestety, problem pojawia się, gdy przychodzi czas porządkowania stanowiska kuchennego. Wtedy zadajemy sobie pytanie, co zrobić z zużytym olejem po smażeniu.
Większość osób sądzi, że najprostszym sposobem na pozbycie się tego odpadu jest wylanie go do zlewu bądź toalety. Jednak to nieprawda! Takie postępowanie może mieć bardzo negatywne skutki. Należy pamiętać, że olej w niskiej temperaturze tężeje i łatwo łączy się z innymi zanieczyszczeniami znajdującymi się w kanalizacji. W efekcie powstają tzw. góry tłuszczowe, które z czasem coraz bardziej narastają i często doprowadzają do zatkania rur, a w skrajnych przypadkach nawet do wylewu ścieków.
Jeśli jednak zdarzyło Ci się wylać zużyty olej spożywczy do zlewu, to nie panikuj. Sięgnij po wodę, ocet i sodę, a następnie zalej taką mieszanką toaletę lub zlew, a następnie pozostaw ją na ok. 10 minut. Dzięki temu zminimalizujesz ewentualne szkody, które olej posmażalniczy mógł spowodować w kanalizacji.
Co zrobić z olejem po smażeniu?
Zastanawiasz się, co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu? Istnieje kilka opcji. Jeśli chodzi o niewielką ilość oleju, to możesz zetrzeć ją z patelni przy pomocy papierowego ręcznika.
Jeśli jednak dysponujesz litrami zużytego oleju spożywczego, to masz obowiązek utylizować go zgodnie z przepisami prawa. Musisz przekazać go firmie specjalizującej się w transporcie i przechowywaniu oleju. Takie przedsiębiorstwo ma obowiązek sprostać rygorystycznym wymaganiom przewozu odpadów. W tym celu używana zaawansowanych pojazdów wyposażonych w sorbenty do niwelowania niekontrolowanych rozlewów oleju. Ponadto taka firma zapewnia swoim klientom specjalne zbiorniki przeznaczone do bezpiecznego przechowywania zużytego oleju po smażeniu.
Olej posmażalniczy możesz również wlać do szczelnej butelki lub słoika i umieścić w worku na zmieszane odpady. Inną opcją jest przekazanie go do punktu selektywnej zbiórki odpadów komunalnych. Należy jednak pamiętać, że nie każdy PSZOK przyjmuje zużyty olej spożywczy z gospodarstw domowych.
Czy zużyty olej spożywczy można użyć ponownie?
Wiele osób zastanawia się, czy olej po jednym smażeniu można wykorzystać ponownie? Odpowiedź jest twierdząca, pod warunkiem że nie został przypalony, został przecedzony w celu wyeliminowania ewentualnych resztek żywności i nie zmieszano go z innymi tłuszczami. Należy pamiętać, że przy każdym smażeniu jakość ponownie stosowanego oleju spada. Z tego względu nie zaleca się używania go więcej niż 3 razy.
Warto jednak pamiętać, że zużyty olej można wykorzystać również w innym celu niż do smażenia. W internecie znajdziesz m.in. informacje, jak zrobić z niego mydło.
Jak wybrać firmę skupującą zużyty olej spożywczy?
Chcesz oddać zużyty olej do skupu? Poszukaj profesjonalnej firmy posiadającej wszelkie niezbędne pozwolenia i działającej zgodnie z polskim prawem. Wybierz przedsiębiorstwo znajdujące się na rynku od lat, obsługujące różnorodne lokale gastronomiczne, hotele, zakłady produkcyjne czy stołówki.
Postaw na specjalistów, którzy posiadają odpowiednie pojazdy do bezpiecznego przewożenia olejów posmażalniczych i dostarczają swoim klientom specjalne pojemniki do przechowywania oleju. Najlepszą decyzją będzie skorzystanie z usług fachowców działających kompleksowo, którzy sami odbierają olej oraz zajmują się jego profesjonalną utylizacją.