Zamienniki masła – co zamiast masła do ciasta lub na chleb?
Masło jest bez wątpienia jednym z najczęściej kupowanych produktów spożywczych i stanowi doskonałe połączenie z chlebem. Bardzo często używa się go także do tworzenia wypieków. Wiele osób rezygnuje jednak z korzystania z tego składnika, zarówno przez chęć znalezienia ciekawych alternatyw, jak i zmiany diety. W niniejszym tekście podajemy interesujące zamienniki masła, zapraszamy do lektury.
Co zamiast masła do chleba?
Zastanawiasz się, co, zamiast masła dać na chleb? Istnieje naprawdę wiele ciekawych zamienników, które mogą mniej lub bardziej przypominać wspomniane masło. Najprostszą alternatywą jest margaryna, która może mieć formę kostki lub smarowidła. Jednak wiele osób sięga po inne produkty, będące źródłem dodatkowych walorów smakowych. Świetnie sprawdzi się na przykład masło orzechowe, na przykład z migdałów, nerkowców lub orzechów laskowych. Doskonale pasują do kanapek na słodko, choć w niektórych przypadkach warto ich użyć w bardziej wytrawnym „towarzystwie”. Oczywiście, niektóre osoby mają nietolerancję na orzechy, dlatego, zamiast nich można użyć różnego rodzaju nasion do wykonania pasty. Najpopularniejsze jest tahini, czyli pasta z nasion sezamu.
Świetnym pomysłem na zamiennik jest także awokado. Zalecamy wybór owoców dojrzałych i miękkich, dzięki czemu usunięcie pestki, jak nakładanie na chleb są prostsze. Wystarczy na kromkę nałożyć łyżeczkę awokado i posmarować. Oczywiście można użyć większej ilości owocu. To rozwiązanie korzystne dla zdrowia, ponieważ awokado zawiera spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Co jeszcze zamiast masła na chleb będzie dobrym pomysłem? Hummusy! To pasty wykonane z tahini oraz zblendowanej ciecierzycy. Często posiadają ciekawe dodatki, na przykład paprykę, buraki, suszone pomidory, pesto etc. Są zdrowe i bardzo pożywne.
Co zamiast masła do ciasta? Zamienniki masła
W przypadku robienia ciast również można skorzystać z różnego rodzaju zamienników masła i podobnie jak wyżej najprostszym zamiennikiem jest margaryna. Jednak, zamiast niej można użyć różnego rodzaju olejów. Świetnym pomysłem jest, chociażby olej rzepakowy czy słonecznikowy. Dobrym rozwiązaniem może się też okazać olej orzechowy lub olej z pestek winogron. Wiele osób poleca także skorzystanie z oleju kokosowego. Przypominamy, że olej to sam tłuszcz, a masło zawiera go najczęściej 82-83%, dlatego należy przeliczyć ilość stosowanego zamiennika.
Okazuje się, że do ciasta można użyć także innych ciekawych zamienników masła. Doskonałą alternatywą jest purée bananowe, które nie tylko może dodać nowych walorów smakowych, ale dodatkowo poprawić wartości odżywcze wypieku i zmniejszyć jego kaloryczność. Ponadto tego rodzaju papkę można zrobić, używając widelca. Ponadto, korzystanie z purée bananowego pozwala zmniejszyć ilość używanego cukru, ponieważ owoce te same w sobie są słodkie. Co istotne, stanowią też dobre źródło błonnika, wapnia, magnezu, witaminy C, czy fosforu. Ogólna zasada mówi, że powinno się użyć tyle samo pasty bananowej, co masła.