DietaZdrowie

Witamina B – gdzie się znajduje i gdzie jest jej najwięcej?

W skład grupy witamin B zaliczamy aż 8 jednostek. Ponieważ nie są one kumulowane w naszym organizmie (wyjątek stanowi witamina B12), to musimy stale je uzupełniać, aby nie doprowadzić do poważnych niedoborów. Grupa witamin B odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu w tym przede wszystkim układu nerwowego, krwionośnego i odpornościowego. Chroni nas przed chorobami oczu (zaćma), wspomaga w trakcie anemii, chroni przed cukrzycą. Witaminy B wpływają na prawidłowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz na pracę mózgu i optymalną produkcję składników krwi. Pełnią więc kluczową rolę w naszym organizmie, a ich brak może prowadzić do poważnych konsekwencji.

Gdzie znajduje się najwięcej witaminy B?

Aby zapewnić sobie kompleksową dostawę witaminy B, należy przyjmować pokarm, zawierający wszystkie witaminy z tej grupy. A witaminami z grupy B, są:- witamina B1,- witamina B2,- witamina B3,- witamina B5,- witamina B6,- witamina B7,- witamina B9,- witamina B12.

Witaminy z grupy B, zwłaszcza B12 występują przede wszystkim w produktach zwierzęcych, takich jak wątróbka czy mięso czerwone i białe. Należy podkreślić, że wątróbka jest kluczowym źródłem witaminy B, zwłaszcza B2,B6,B9 oraz B12. W mięsie drobiowym jest najwięcej witaminy B5 i B6. Produkty, w których znajdują się wszystkie związki witaminy B to ryby.

Produkty zawierające witaminę B

  • Ryby
    Najlepszym źródłem witaminy B są makrela, łosoś i sardynki.
  • Orzechy
    Dostarczają nam witaminy B1, B2, B3, B5, B9 oraz B6. Wśród nich to orzechy włoskie, laskowe, ziemne.
  • Pestki
    Szczególnie zdrowe i bogate w witaminy z grupy B są pestki słonecznika. Równie bogatym zasobem witaminy B są nasiona konopi i lnu.
  • Jaja
    Ta grupa produktów zasługuje na szczególne wyróżnienie, gdyż obfituje we wszystkie witaminy z omawianej grupy B, ze szczególnym uwzględnieniem witaminy B12, biorącej udział w procesie tworzenia się krwinek.
  • Produkty mleczne
    Ta grupa produktów bogata jest głównie w witaminę B12, B1 i B2. Owsianka powszechnie uznawana za zdrową i pożywną jest równie bogatym źródłem witaminy B.
  • Produkty strączkowe (fasola)
    Fasola zawiera w sobie szereg witamin i składników, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Każda z odmian fasoli obfituje w witaminę B1,B2,B3 i B9.
  • Szpinak
    Szpinak oprócz bogactwa  bardzo ważnych dla naszego zdrowia witamin oraz żelaza, wapnia, potasu i magnezu, jest bogaty w witaminę B2, B6 oraz B7.

Witamina B występuje także w bananach, ziemniakach oraz produktach zbożowych. Warto zwrócić uwagę, że produkty bogate w witaminę B są na co dzień łatwo dostępne i charakteryzują się wysoką zawartością innych witamin i związków mineralnych, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie jest więc trudno zapewnić sobie stały dopływ tej ważnej witaminy, jeżeli oczywiście odżywiamy się zdrowo i racjonalnie. Wybierając żywność polecaną przez dietetyków i lekarzy oraz powszechnie uznawaną za zdrową możemy wspierać nasz organizm w suplementacji tej ważnej dla nas witaminy i tym samym zapewnić sobie znaczną dawkę zdrowia.

0 %