Dieta

Miechunka – co to za owoc?

Miechunka peruwiańska, bardzo często zamiennie nazywana rodzynkiem brazylijskim, to egzotyczna roślina, która cieszy się rosnącą popularnością wśród zielarzy i miłośników zdrowego stylu życia. Owoc jest żółtą, jadalną jagodą kwalifikowaną do grupy superfoods. Właściwości rośliny oraz jej dobroczynny wpływ na organizm człowieka wynika z wysokiej zawartości cennych witamin, minerałów i związków chemicznych, które są niezbędne do utrzymania zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Co warto wiedzieć o miechunce? Jak jeść ten owoc?

Co to jest miechunka?

Miechunka peruwiańska jest wieloletnią rośliną, która w naturalnych dla siebie warunkach występuje na ziemiach Ameryki Południowej. Jej wymagania glebowe i środowiskowe sprawiają, że ulubione stanowiska występowania mieszczą się w rejonach Andów, niemniej jednak doskonale przystosowuje się do środowiska obecnego w klimacie umiarkowanym. Najcenniejszą częścią rośliny są wydawane przez nią owoce, które gatunkowo należą do tej samej rodziny, co popularne pomidory i papryka. 

Jak wygląda miechunka? Roślina osiąga wysokość jednego metra, a porastające ją liście są duże, wybarwione na głęboki, zielony kolor. Na gałęziach wyrastają pomarańczowe kwiaty, z których tworzą się jadalne, niewielkie jagody miechunki. Owoce są smaczne, pełne pysznego soku i miąższu. Wielu osobom w posmaku przypominają ananasa ze względu na połączenie słodkich oraz kwaśnych nut. Warto wiedzieć, że świeża, jak i suszona miechunka są bardzo zdrowe, a włączenie jej do diety przynosi wiele korzyści. 

Miechunka – właściwości

Miechunka peruwiańska jest rośliną, którą z powodzeniem wykorzystuje się w ziołolecznictwie oraz medycynie naturalnej. Jej prozdrowotny wpływ na organizm człowieka wynika z wysokiej zawartości witamin, minerałów oraz związków chemicznych, które usprawniają funkcjonowanie ustroju ludzkiego.  

Najcenniejszymi właściwościami miechunki suszonej oraz świeżej są:

  • działanie antyoksydacyjne i przeciwutleniające na organizm człowieka,
  • silne właściwości przeciwzapalne,
  • wpływ na usprawnienie funkcjonowania układu odpornościowego,
  • poprawa fizjologicznej budowy i mineralizacji kości,
  • prozdrowotne działanie na pracę narządu wzroku,
  • usprawnienie krążenia krwi w organizmie,
  • poprawa funkcjonowania mięśnia sercowego,
  • działanie mające na celu wspomaganie i poprawę budowy oraz szczelności naczyń krwionośnych,
  • prozdrowotne działanie na pracę układu pokarmowego, szczególnie jelita cienkiego,
  • pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

 

Miechunka stanowi roślinę o wysokiej zawartości witamin, minerałów i związków chemicznych. Ich spożywanie w formie owoców pozwala na szybkie uzupełnienie powstałych w organizmie niedoborów, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie dobroczynnego wpływu na pracę całego ustroju. Jagody można spożywać zarówno w formie suszonej, jak i świeżej. Miechunka bardzo często wykorzystywana jest również do sporządzania soków, konfitur i przetworów, które po obróbce termicznych nie tracą dużej ilości cennych składników.

0 %