Jagody goji nazywane są często owocami długowieczności. Pochodzą z Azji, Kanady oraz Stanów Zjednoczonych, gdzie rosną na plantacjach. Jagody goji to potoczna nazwa owoców kolcowojów. Zgodnie z teorią tradycyjnej medycyny chińskiej posiadają zdolność przedłużenia życia oraz są zaliczane do tzw. super owoców. Jak stosować jagody goji?
Jagody goji – jak jeść?
Owoce kolcowojów można jeść w postaci świeżej, suszonej oraz przetworzonej. W ostatniej formie występują jako soki, wina, nalewki, herbaty czy suplementy diety – proszek i tabletki zawierające w składzie jagody goji. Ile jeść dziennie tych owoców? Przyjmuje się, że optymalna ilość to około 5-12 g.
Jagody goji można stosować w kuchni jako dodatek do ryżu, zup warzywnych, potraw z kurczakiem i wieprzowiną bądź jako samodzielną przekąskę. Jest to doskonały składnik musli, owsianek, różnego rodzaju wypieków w tym ciast oraz deserów podawanych na zimno. Może być też stosowany jako dodatek do herbat.
Jagody goji – na co pomagają?
Jagody goji uzupełniają braki odżywcze, ponieważ są źródłem polifenoli, aminokwasów, polisacharydów wspomagających funkcjonowanie układu odpornościowego czy karotenoidów. Co ważne polisacharydy mają zdolność do tworzenia w skórze filmu ochronnego, który zapobiega utracie wody. Co ciekawe, jagody goji zawierają więcej betakarotenu niż marchew oraz zeaksantynę wzmacniającą wzrok i pomocną w odtruwaniu wątroby.
Owoce stanowią także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za produkcje hormonów, które odpowiadają za właściwą pracę systemu nerwowego. W składzie posiadają również witaminy C, E, B1, B2 i B6, flawonoidy o właściwościach przeciwutleniających, fitosterole wpływające przeciwzapalnie oraz obniżające poziom cholesterolu, a także betainę, która jest niezbędna do produkcji choliny, żelaza, wapnia, cynku i selenu w wątrobie.
Jagody goji – odchudzanie i inne wskazania
Dzięki substancjom zawartym w jagodach goji posiadają one właściwości regulujące poziom cukru, cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Mają zbawienne działanie na wzrok, gdyż powodują jego poprawę oraz zmniejszenie suchości oka. Podnoszą odporność i wzmacniają stawy. Tak więc nie trudno powiedzieć, na co pomagają jagody goji. Właściwości sprawiają, że ich spożywanie zaleca się osobom chcącym schudnąć, gdyż kolejną ważną cechę stanowi wspieranie funkcjonowania układu pokarmowego poprzez przyśpieszenie przemiany materii. Wpływają również pozytywnie na kolonizację flory bakteryjnej w jelitach.
Jagody goji – przeciwwskazania
Nie istnieją żadne poważne przeciwwskazania do spożywania jagód goji przez zdrowe osoby. Jedynie chorzy przyjmujący leki o działaniu przeciwzakrzepowym, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny zrezygnować z tych owoców. Ważne jest także, aby wybierać jedynie dojrzałe jagody, ponieważ w przeciwnym wypadku może dojść do zatrucia związkami wpływającymi na układy pokarmowy i nerwowy.