Dieta

Jaki miód jest najzdrowszy?

Płynne, słodkie złoto. Używane zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, a także w medycynie. Dla jednych niepotrzebny, dla innych zbawiennie działający na różne przypadłości i dolegliwości. Na krążenie, drogi oddechowe, odporność, przeziębienie. Zastosowań ma tak wiele, jak wiele jest jego rodzajów. Oczywiście chodzi o miód. Ale jaki będzie najzdrowszy?

Rodzaje miodów i ich właściwości

Roślin miododajnych jest bardzo wiele, dlatego tyle samo jest rodzajów miodu, jaki możemy kupić w lokalnym markecie lub na rynku. W zależności od pór roku oraz kwitnięcia roślin, można określić nad jakim miodem pracują teraz pszczoły. Który lepiej sprawdzi się na przeziębienie, a który wspomoże wątrobę?

  • Miód wielokwiatowy – jest najłagodniejszy w smaku, przez co polecany jest dzieciom. Doskonale wspomaga pracę układu krwionośnego i oddechowego. Działa antybakteryjnie.
  • Miód rzepakowy – uniwersalny na różne przypadłości. Wspomoże wątrobę od wewnątrz, ale także od zewnątrz w walce z pęcherzami, zakażeniami i bliznami po oparzeniach.
  • Miód gryczany – intensywny w smaku o bardzo ciemnym kolorze. Uważa się, że jest najbogatszy w enzymy. Polecany jest szczególnie przy anemii, wspomaga regenerację zrastających się kości, ale także wspiera pracę wątroby.
  • Miód lipowy – tak zwany miód przeziębieniowy. Złoty środek na grypę oraz podobne bolączki. Działa napotnie i przeciwgorączkowo.
  • Miód faceliowy – coraz bardziej popularny w naszym kraju. Pysznie słodki, choć nie jest bardzo intensywny w smaku. Wspiera organizm w odtruwaniu z toksyn z kawy, nikotyny, herbaty, ale także działa zbawiennie dla układu sercowo-naczyniowego.
  • Miód spadziowy – intensywny i charakterystyczny w smaku. Wspomaga układ oddechowy i pokarmowy, jeśli pochodzi ze spadzi iglastej. Z liściastej natomiast będzie najlepszym przyjacielem wątroby, nerek i układu moczowego.

Gdzie kupować sprawdzony miód?

Częstą odpowiedzią, jaka się nasuwa, to oczywiście w miejscowym supermarkecie. Nie zawsze jest to prawdą. Koniecznie czytaj etykiety z informacją o pochodzeniu wyrobu, który zamierzasz włożyć do koszyka! Bardzo często pochodzi z Azji lub spoza Unii Europejskiej. Najczęściej są to mieszanki miodów, czyli tak naprawdę nie wiadomo, co jest w nim zawarte i czy faktycznie wesprze on nasze zdrowie. Jaki więc miód jest najlepszy? Wybierajmy miody z Polski, a dostaniemy produkt wysokiej jakości ze sprawdzonym składem. Oczywiście nie każdy przyjaźni się z bartnikami z dostępem do sprawdzonej pasieki, ale świadomość w zakresie kupna odpowiedniego miodu rośnie w społeczeństwie z roku na rok. Wiemy już od dawna, że prawdziwy miód krystalizuje się po czasie, a najszybciej dzieje się to w przypadku miodu rzepakowego. Jako, ze wiele osób lubi dodawać miód do herbaty, warto mieć na uwadze, że w temperaturze powyżej 37-40 stopni Celsjusza traci on swoje prozdrowotne właściwości. Można go więc dodawać do herbaty, ale przestudzonej. Coraz większy jest także dostęp do rodzinnych pasiek dzięki zakupom internetowym. Proponują one różnorodne propozycje, które wzmacniają nasze zdrowie, ale ich oferty sięgają znacznie dalej. Możemy w nich znaleźć także miody smakowe, np. z malinami czy czarną porzeczką. Najbardziej zaskakujące bywają z dodatkiem kakao czy nawet spiruliny. Wybór jest naprawdę obszerny. Bardzo dobrze, bo dzięki różnorodności sięgniemy prędzej po polski produkt.

0 %