Dieta

GMO – za i przeciw modyfikowaniu żywności

GMO, czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie nieustannie budzą wiele kontrowersji. Mają one zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jeśli chcesz poznać argumenty za i przeciw GMO, zapoznaj się z naszym artykułem. Zapraszamy.

Czym jest GMO?

W obecnych czasach nie istnieją niemal żadne ograniczenia technologiczne. Codziennie tworzymy nowe wynalazki, latamy w kosmos i budujemy niezwykłe konstrukcje. Nic dziwnego, że innowacyjność dotknęła również przemysłu spożywczego. Dzięki postępowi technologicznemu ludzkość mogła sobie pozwolić na ingerowanie w świat natury – tak właśnie powstały organizmy zmodyfikowane genetycznie. Należą do nich rośliny, warzywa, owoce i zwierzęta, które zawierają geny pochodzące od innych organizmów. W skrócie można powiedzieć, iż są po prostu zmutowane.

GMO – za i przeciw modyfikowaniu organizmów

Proces GMO polega na wprowadzeniu do danego organizmu genu uzyskanego od innego. Dzięki takiemu zabiegowi można zmienić strukturę i właściwości roślin, owoców, warzyw, a nawet zwierząt. Jedni uważają, że proces ten stanowi zmorę ludzkości i prowadzi do jej upadku, natomiast inni twierdzą, iż GMO to nasz ratunek. Kto ma rację? Wystaw opinie samodzielnie, zapoznając się z poniżej zamieszczonymi argumentami za i przeciw GMO.

Argumenty za GMO

Według zwolenników, dzięki GMO można:

  • uzyskać organizmy bardziej odporne na czynniki zewnętrze,
  • obniżyć koszty upraw,
  • zwiększyć produktywność zwierząt,
  • zwiększyć ilość plonów na niewielkich terenach,
  • wyprodukować biopaliwa,
  • zredukować ilość pestycydów stosowanych do ochrony warzyw, owoców i roślin,
  • zmniejszyć odsetek głodu na świecie,
  • stworzyć jadalne szczepionki, czyli rośliny zawierające geny chroniące przed różnorodnymi wirusami i bakteriami.

Argumenty przeciw GMO

Mimo wielu zalet GMO należy pamiętać, że żywność modyfikowana nie jest obojętna dla naszego organizmu. Potwierdzają to liczne badania i eksperymenty. Warto również zaznaczyć, iż większość korzyści wymienianych przez zwolenników nie została potwierdzona naukowo. 

Według przeciwników GMO: 

  • spożywanie produktów modyfikowanych genetycznie może wywoływać choroby układu pokarmowego, alergie, zaburzenia płodności, a nawet nowotwory. 
  • Spożywanie żywności modyfikowanej może mieć poważne konsekwencje, których obecnie nie jesteśmy w stanie przewidzieć.
  • Uwolnienie organizmów zmodyfikowanych do środowiska może doprowadzić do niekontrolowanego powstawania nowych gatunków o niekorzystnych cechach.
  • Organizmy modyfikowane genetycznie mogą negatywnie wpływać na florę i faunę – ptaki, owady, płazy, organizmy glebowe oraz ekosystemy morskie.
  • Żywność modyfikowana genetycznie wykazuje się niską zawartością składników odżywczych.

GMO – za czy przeciw? Czy zalety przewyższają wady? 

Temat GMO nieustannie budzi kontrowersje. Kto zatem ma rację – przeciwnicy czy zwolennicy? Niestety nie da się odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie. Na temat organizmów modyfikowanych genetycznie krąży wiele mitów, a rzekome wady i zalety regularnie są obalane. 

0 %