DietaZdrowie

Gdzie znajduje się witamina C – owoce i warzywa

Witaminy są substancjami, które holistycznie wpływają na pracę organizmu. Ich obecność jest wymagana do prawidłowego przebiegu wielu procesów, które zachodzą wewnątrz, a także do działania najważniejszych narządów wewnętrznych oraz układu odpornościowego. Zbyt niska podaż witamin prowadzi do ich niedoboru, co objawia się dysfunkcjami ze strony organizmu oraz przyczynia się do rozwoju ogólnoustrojowych chorób. Jedną z najważniejszych substancji dla człowieka jest witamina C. Jak działa? Gdzie znajduje się witamina C? Jakie warzywa mają jej najwięcej?

Witamina C – co to za substancja?

Witamina C, powszechnie nazywana kwasem askorbinowym, jest substancją niezbędną do właściwego funkcjonowania organizmy ludzkiego. Wyróżnia ją zdolność do rozpuszczania w wodzie, a ciało nie jest w stanie samoistnie jej syntetyzować. Do uzupełnienia jej poziomu w krwioobiegu, niezbędne jest dostarczanie jej wraz z pożywieniem, dzięki stosowaniu zdrowej, zbilansowanej diety. To główny powód, dla którego wiele osób zastanawia się, gdzie jest dużo witaminy C. Substancję można znaleźć w warzywach i owocach, które zawierają jej łatwo przyswajalną formę. Warto wiedzieć, że witamina C i jej właściwości odnajdują zastosowanie nie tylko w medycynie, ale również w kosmetologii.

Jak działa witamina C?

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest jedną z najważniejszych substancji dla człowieka. Zbyt niski poziom substancji w krwioobiegu prowadzi do pojawienia się symptomów niedoboru związku, co może przyczyniać się do poważnych dysfunkcji ustroju. Warto dowiedzieć się, jakie owoce mają dużo witaminy C, aby wraz z ich spożyciem uzupełniać pojawiające się niedobory.

Jak działa witamina C?

  • Wpływa na proces tworzenia się kolagenu w organizmie,
  • wspomaga gojenie się ran i mniejszych skaleczeń,
  • uczestniczy w przyswajaniu żelaza w organizmie,
  • wspiera pracę układu nerwowego,
  • stymuluje działanie układu immunologicznego,
  • jest niezbędna do utrzymania prawidłowej budowy dziąseł oraz tkanki łącznej,
  • niweluje obecność wolnych rodników w organizmie, dzięki czemu chroni komórki ciała przed narażeniem na stres antyoksydacyjny.

Witamina C jest naturalnym antyoksydantem, co oznacza, że chroni organizm przed przedwczesnym starzeniem się. Jej obecność pozwala zachować prawidłową budowę komórek ustroju i przeciwdziałać przemianom ich kodu DNA w komórki nowotworowe.

Jakie owoce zawierają najwięcej witaminy C? Jakie warzywa mają witaminę C?

Aby uzupełnić poziom lub niedobór witaminy C w organizmie należy wzbogacić swoją dietę o warzywa i owoce, które zawierają jej duże ilości. Warto przygotowywać posiłki, wzbogacone o dodatek zdrowego tłuszczu, który ułatwi przyswajanie substancji do krwioobiegu. Codzienna dieta, bogata w odpowiednie produkty spożywcze pozwoli Ci uniknąć niedoboru substancji, która wymagałaby suplementacji wyrobami farmakologicznymi. Niemniej jednak, w skrajnych przypadkach konieczne jest uzupełnienie niedoboru kwasu askorbinowego, dzięki przyjmowaniu substytutów diety.

Jaki owoc zawiera najwięcej witaminy C?

  • Owoce aceroli i dzikiej róży,
  • cytrusy,
  • kiwi,
  • papaja,
  • truskawki i czerwona porzeczka.

Jakie warzywa mają najwięcej witaminy C?

  • Czerwona papryka,
  • brokuły,
  • brukselka,
  • szpinak,
  • jarmuż.

 Jakie są objawy niedoboru witaminy C w organizmie?

Niedobór kwasu askorbinowego jest bardzo rzadkim zjawiskiem. Zazwyczaj, uzupełnienie poziomu substancji przebiega, dzięki stosowaniu zdrowej, bogatej w różnorodne składniki pokarmowe diety. Najważniejszymi symptomami, które świadczą o zbyt niskim poziomie witaminy C w krwioobiegu są:

  • osłabienie naczyń krwionośnych, które może objawiać się popękanymi naczynkami,
  • nadmierne zmęczenie, senność oraz znużenie,
  • ból stawów o nieznanej przyczynie,
  • osłabienie odporności, częste przechodzenie infekcji,
  • wydłużenie czasu gojenia się nawet drobnych ran,
  • szkorbut,
  • przyspieszenie starzenia się skóry na ciele.

Niedobór witaminy C jest groźny dla zdrowia. Na zbyt niski poziom substancji w krwioobiegu są szczególnie narażone osoby, które pozostają w nałogu alkoholowym lub nikotynowym. Warto stosować zdrową dietę, która pozwala na naturalne uzupełnienie braku witaminy C w ustroju.

0 %