DietaZdrowie

Czym jest spirulina i jakie ma właściwości?

Spirulina to nazwa handlowa sinic, bakterii z rzędu Oscillatoriales, które namnażają się w akwenach Afryki, Ameryki Środkowej oraz Południowej. Współcześnie spirulinę zalicza się do grupy superfood – niezwykle odżywczych produktów spożywczych, które w postaci proszku lub kapsułek stanowią popularny suplement diety. W produkcji kosmetyków również wykorzystuje się spirulinę. Jak ją stosować?

Spirulina – właściwości lecznicze i odżywcze

Właściwości spiruliny wywodzą się z zawartości kwasu gamma-linolenowego (GLA), biorącego udział w szeregu procesów metabolicznych. Niedobór powoduje wysuszanie się skóry, utratę jej odporności na działanie czynników zewnętrznych, utratę elastyczności czy przyspiesza tworzenie zmarszczek. Z tego względu warto zastanowić się nad systematycznym stosowaniem spiruliny. Efekty obejmują obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszenie ryzyka zakrzepów, działanie przeciwzapalne, wsparcie układu odpornościowego, łagodzenie objawów PMS, oczyszczanie organizmu z toksyn, niwelowanie brzydkiego zapachu z ust czy normalizację przemian jodu, co wpływa na pracę tarczycy.

Spirulina a odchudzanie

Ciekawość naukowców sprawiła, że wykonano szczegółowe badania laboratoryjne, które zweryfikowały wiele nieprawdziwych czy nadmiernie optymistycznych informacji na temat spiruliny. Opinie, jakie łatwo można znaleźć w internecie, promują ją jako produkt odchudzający. Badanie nie potwierdzają tej tezy, a wręcz wykluczają bezpośredni udział w procesie redukcji tkanki tłuszczowej. 

Spirulina hamuje lipazę trzustkową i obniża glikemię poposiłkową. Oznacza to, że nie pozwala na gwałtowny wyrzut insuliny bezpośrednio po spożyciu jedzenia, co zapobiega podjadaniu słodyczy między posiłkami. Kolejną informacją, która nie jest w pełni prawdziwa, to przekonanie o nadzwyczajnych właściwościach wydolnościowych spiruliny. Rzeczywiście zawiera sporo witamin z grupy B kontrolujących gospodarkę energetyczną, zatem rzeczywiście może nieznacznie prowadzić do zwiększenia aktywności podczas treningu. Jednak samo spożywanie spiruliny nie zagwarantuje, że będziesz ćwiczył więcej i efektywniej. 

Spirulina – na co pomaga? 

Spirulina zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych ludzkiemu organizmowi. Oznacza to, że posiada ogromną zawartość wartościowego białka – około 70% suchej masy, czyli aż 3 razy więcej niż w mięsie. Proteiny obecne w bakteriach nie tylko stanowią materiał budulcowy dla mięśni, ale także wyrównuje poziom cukru we krwi czy przyspiesza regenerację. A co ważniejsze, zawiera sporo przyswajalnych przez organizm związków żelaza, magnez, potas, witaminy, makroelementy oraz mikroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania wielu układów.

Spirulina dostępna jest na rynku w postaci tabletek albo proszku, który dodaje się np. do koktajli. Każdorazowo na opakowaniu znajdują się informacja, w jaki sposób ją stosować. Spirulinę kupuje się bez recepty w aptece bądź w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością. Przed podjęciem decyzji o jej spożywaniu warto jednak skonsultować się z lekarzem.

0 %