Dieta

Jak jeść karambolę, czyli owocową gwiazdę?

Karambola to egzotyczny owoc w charakterystycznym  kształcie gwiazdy. Pochodzi ze Sri Lanki i jest szeroko rozpowszechniony w południowych i wschodnich regionach Azji. Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Karambola dzięki charakterystycznemu kształtowi gwiazdy po przekrojeniu oraz jasnemu kolorowi idealnie nadaje się  jako owoc ozdobny. Dowiedz się, jak jeść karambolę, jakie ma właściwości oraz do czego można jej użyć. 

Karambola — co to za owoc ?

Karambola (Averrhoa carambola) to owoc należący do rodziny Oxalidaceae. Ma owalny kształt, a jego długość waha się od 5 do 15 cm. Średnica owocu to 2-10 cm. Najczęściej karambola jest pięcioramienna, jednak ilość ramion może wahać się od 4 do 8. Zarówno skóra, jak i miąższ mają kolor od jasnozielonego do ciemnożółtego. Miąższ jest soczysty i chrupiący, a skórka gładka i woskowa. W smaku karambola przypomina porzeczkę i owoce cytrusowe, może być lekko kwaśna i ma bardzo intensywny aromat. 

Właściwości odżywcze karambola

  • Karambola składa się głównie z wody (na 100 g owocu 91 g stanowi woda), dzięki czemu owoc jest mało kaloryczny — 31 kcal na 100 g.

 

  • Z odżywczego punktu widzenia gwiezdny owoc charakteryzuje się obecnością fenoli i flawonoidów, takich jak kwas galusowy, katechina, epikatechina i kwercetyna, substancji zdolnych do ochrony organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

 

  • Posiada wysokie stężenie witaminy C, odpowiedzialnej za działanie antyoksydacyjne i wzmacniające obronę immunologiczną.

 

  • Owoc zawiera również dużą dawkę potasu, który korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. 

 

  • Dzięki dużej zawartości wody jest owocem bardzo nawadniającym — doskonale zatem sprawdza się w upalne dni. 

 

  • Ponadto zawartość  błonnika obecna w tym tropikalnym owocu wspomaga prawidłową pracę jelit.

Karambola owoc jak jeść

Dojrzałe mogą być spożywane na surowo. Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku, jak prawidłowo jeść owoc karambola. 

Karambola – jak jeść — krok po kroku

  1. Przed zjedzeniem owoc należy dokładnie umyć.
  2. Odetnij oba końce gwiaździstego owocu.
  3. Rogi gwiazdy są twarde, więc należy je odciąć delikatnie nożem lub zeskrobać obieraczką do warzyw. 
  4. Połóż karambolę na desce i pokrój w plasterki (jak ogórka) w kilkumilimetrowe plasterki. 

 

Owoc jest słodszy od strony łodygi (strona przymocowana do gałęzi) — im dalej od łodygi tym owoc może być kwaśniejszy. 

Skórka gwiaździstego owocu jest cienka i miękka, dzięki czemu można go jeść bez obierania. 

Karambola przepisy

Karambola doskonale nadaje się również do sałatek, koktajli, a także do dekoracji różnych potraw. Można zrobić z niej także pyszny, zdrowy dżem. Wiele przepisów z karambolą znajdziesz w internecie. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną sałatkę z karambolą.  

Składniki

Na sałatkę:

  • 4 karambole pokrojone w plastry
  • 2 zielone mango pokrojone w drobną kostkę
  • 6 filiżanek mieszanych liści sałat

Na sos: 

1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru

1 łyżka octu jabłkowego

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżeczka drobno posiekanej kolendry

¼ łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki papryki

Przygotowanie

Do miski wsyp miks sałat. Dodaj pokrojone w kostce mango. Dodaj do nich wcześniej przygotowany sos (przepis poniżej). Na koniec dodaj karambolę i delikatnie wymieszaj. Karambolę możesz położyć na wierzch sałatki jako dekorację — wówczas nie mieszaj — będzie ładniej wyglądać. 

Aby przygotować sos, wymieszaj imbir z octem jabłkowym, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, musztardą Dijon, kolendrą, szczypiorkiem, solą i pieprzem.

0 %